O NOSTRADAMUSU

NOSTRADAMUS - PROROČANSTVA


MICHEL DE NOTRADAME (Nostradamus)

Početkom srpnja 1556. godine umro je Michel de Notradame, najveći francuski prorok i astrolog. Taj velikan francuske povijesti, poznatiji pod imenom Nostradamus, ostavio je za sobom znamenito djelo: knjigu proročanstva o sudbini svijeta daleko u budućnosti iza svoje smrti. Brojnim učenjacima, astrolozima, znanstvenicima i prorocima modernog doba do današnjeg dana nije uspjelo otkriti tajnu tumačenja Nostradamusovih proročanstava.

Rođen je 14. prosinca 1503. u gradu St. Remy u Provansi, gdje je polazio medicinsku školu i doktorirao. Osobito se iskazao liječeći kugu što se početkom 16. stoljeća počela širiti južnom Francuskom. Njegovo se ime ubrzo pronijelo izvan granica zemlje. Michel de Notradame bio je čovjek velikog znanja i neopokolebljivog duha: osim medicinom, predano se bavio i astrologijom. Precizno sljedeći astrološka kretanja, Nostradamus je započeo proricati sudbinu Zemlje.

Godine 1555. objavljuje prvu knjigu "Proročanstva" (Propheties), pisanu u katrenama, strofama od četiri stiha. Prvo izdanje sadržavalo je 642 katrene, podijeljene u sedam cjelina ili centurija. Veliki uspjeh prvog izdanja nadahnjuje francuskog proroka i on piše nastavak "Proročanstva": knjiga je proširena na deset centurija sačinjenih od ukpno 939 katrena. Autentičnost Nostradamusovih proročanstava ne može se poricati. Činjenica je da su se mnogi događaji, davni  i skorašnji, obistinili, to jest podudarili s njegovim proročanstvima. Nostradamusova proroštva žive punih 400 godina, a s jednakim ih nedoumicom i danas čitamo i tumačimo.

Mnoge interpretacije Nostradamusa međusobno su proturječne i samo će nas zbunjivati - tumači "Proročanstva" pokušavaju iznijeti osobno viđenje pojedinih katrena velikog proroka. Tako će se primjerice u engleskom tumačenju proročanstva prevodioci većim dijelom baviti poviješću Engleske, i događaje vezivati uz rečenu državu. Sličan postupak otkrivamo u talijanskim i drugim tumačenjima. Budući su Nostradamusove katrene nerijetko opskurne, necjelovite, i najboljem je astrologu teško dokučiti skrivena značenja prorokove vizije što obiluje simbolim i metaforama.

Ključ Nostradamusovih zapisa možda nitko nikada neće iznaći, premda je prorok sam u nekima od njih obećao da će njegovo djelo postati svima jasno i pristupačno tek "...kad se ljudi budu uzdigli iz svog neznanja, i to nakon najstrašnijeg i najkrvavijeg od svih ratova". Kako god bilo, dok mnogi još uvijek pokušavaju riješiti enigmu, začudnost centurija ostaje nedvojbenom.

Postoji niz svjedočanstava o načinu na koji je Nostradamus proricao budućnost. Francuski je prorok znao danima postiti da bi potom pomoću opijata što ih je sam pripravljao, zapao u neku vrstu hipnotičkog sna. Oslobađajući se tako vlastita materijaliziranog "ja", zatekao bi se u budućnosti. Takvo putovanje "unaprijed" omogućio mu je da vidi ono što očekuje svijet, i to kroz boje, mirise, glasove i obrise likova. Po povratku u normalno stanje, veliki prorok prestaje zahvaćati cijelinu viđenoga, zapažaji se rasplinjuju, detalji jače zaokupljaju njegovu pažnju negoli doživljaj u cijelosti. U tome je, tvrde tumači centurija, osnovni problem. Nostradamus je viđeni događaj precizno i konkretno opisao, ali ga istodobno nijepovezao s ostalim zbivanjima. No, mnogi tvrde da centurije namjerno ne slijede kronološki red, da je tijek zbivanja hotimično poremećen, što je i vjerojatno s obzirom na činjenicu da strahotno doba inkvizicije nije odobravalo proroke.

Postoji cijeli niz pronalazaka i događaja za koje se svi tumači slažu kako ih je Nostradamus točno predvidio, primjerice podmornica, tenk, automobil, termometar, avion, lokomotiva, telefon i telegraf, atomska i neutonska bomba, pa čak i dnevne novine koje je precizno imenovao (journal). Događaji na koje se ponajviše upravio jesu francuska revolucija, vladavina Napoleona, oktobarska revolucija, I. i II. svjetski rat, razaranja atomske bombe i vjerski sukobi. Smrt kralja Henrika II prvo je proročanstvo koje je Nostradamusa proslavilo već za života. Ono se odista zbilo na način kako je pretkazala jedna katrea prve centurije "Proročanstva":

A MLADI ĆE LAV U DVOBOJ KAD KROČI
STAROGA LAVA U MEGDANU STRTI,
U KAVEZU ZLATNOM ISKOPAT MU OČI,
U STRAŠNOJ MUCI SVE DO SVOJE SMRTI.

U viteškom nadmetanju mladi će grof (na čijem je oružju simbol lava) oštricom koplja raniti Henrika II u oko kroz vizir kacige. Kralj će živjeti još nekoliko dana, a potom umrijeti u teškim mukama.

Nitko kao Nostradamus nije prorekao toliko istine o budućnosti koja se dogodila i koja će se možda dogoditi stotinama godina iza njegove smrti. Mnogi ističu da je on zlosutan prorok koji navješćuje mahom ratove, pošasti i nesreće. No, isti su povijesna stvarnost. Poznato je da i Biblija obiluje sumornim proročanstvima, ali i da nas tješi anđelima koji pretkazuju svijetlu budućnost. Francuski prorok vjeruje da će se nakon stoljetnih patnji i stradanja ljudski rod pročistiti, te da će nastati nova zajednica najhumanijih njegovih pripadnika. Ona će nadrasti svaki nacionalizam i pragmatizam, a čovjek će najzad doseći svijet pravde i mira, ostavljajući ga na dar svojim nasljednicima.

U suton mjeseca srpnja, kažu povjesnici, umro je Michel de Notradame, veliki francuski prorok i znanstvenik. Noć uoči smrti, teško bolestan, oprostio se od prijatelja rekavši: "Kada se sutra pojavi sunce men više neće biti."

Sahranjen je u kapeli koju je sam sagradio nekoliko godina prije smrti 2. srpnja 1556, i to u uspravnom položaju. Takav način sahranjivanja nije postojao ni u jednoj zapadnjačkoj kulturi, niti je zabilježen pojedinačni slučaj. Bila je to njegova posljednja želja.

1 komentar:

  1. Svaka cast za blog, ali taj Nostradamus je imao vizije koje su mu date uz pomoc nechastivih sila
    i on za mene nije bio prorok od Boga, tako da se klonim i da citam takve stvari

    OdgovoriIzbriši